Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepet, és Boldog Új Esztendőt kívánunk...
Hópihécske száll az égen, kis csengettyű szólal szépen.
Az angyalok ma táncra kelnek, gyertyafénynél énekelnek.
Mosolyogva mondják néked:

békés boldog ünnepeket!

Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepet, és Boldog Új Esztendőt kívánunk mindenkinek, aki ebben az évben is támogatott bennünket és ez által gondolt a PICi babákra.
Köszönet a 2017-ban nyújtott támogatásokért!

Minden kedves támogatónknak köszönjük az adója egy százalékának felajánlását, és köszönjük az egész évben érkezett adományokat is.

Ezen összegekből sikerült beszereznünk a fenti készüléket, melyet az koraszülöttek teljeskörű kivizsgálásához, terápiás tervük felállitasahoz valamint fejlődésük követéséhez is használhatunk.


Rólunk írták...A koraszülöttek életéért

HAJDÚ-BIHARI NAPLÓ 2017.12.09.

Sorstárs mentorokkal és érzékenyítő játékokkal is segítik az integrálódásukat.

DEBRECEN. Marilyn Monroe, Newton, Victor Hugo, Winston Churchill – a közös bennük az, hogy koraszülöttek voltak. Hazánkban a koraszülések a szülések 8–9 százalékát teszik ki, amelyek száma Hajdú-Biharban évente mintegy 500 – mondta el a Napló érdeklődésére az Újszülöttjeinkért, koraszülöttjeinkért Alapítvány új programjának vezetője.

Cél, hogy a szülők mindig az újszülöttjeikkel maradhassanak.

Dr. Horváth A. Zsolt

Dr. Horváth A. Zsolt hangsúlyozta: Az orvostudomány nagyon sokat fejlődött az elmúlt 20 évben, így ennek eredményeként ma a legéretlenebbek, a 400–500 grammos újszülöttek, a 24 hétre vagy annál korábban születetteknek a fele is túlél, a 26 hetesek között pedig pár százalékra csökken a halandóság. Az alapítványt 2001-ben hozták létre, amelynek a kezdetektől az a célja, hogy a szülők felé forduljon, és lehetővé tegye nekik, hogy mindig az újszülöttjeikkel maradhassanak. A szervezet most egy pályázaton 610 millió forintot nyert, amely felhasználásával az Észak-Alföld régióra kiterjesztett programot valósíthat meg. Ennek révén többek között az alapítvány által kiképzett sorstárs mentorok már a betegágyak mellett bekapcsolódnának a munkába. Ezt szabadidős programok is gazdagítják majd; már megalakult például az énekkaruk, és lesz sakkcsapat, nyelvoktatás és népi tánc is. Fontos terület továbbá, hogy az érintett szülőket nyomtatott és elektronikus tájékoztató kiadványokkal lássák el. Annak érdekében, hogy a társadalom nyitott szívvel fogadja be a koraszülött gyerekeket, úgynevezett érzékenyítő játékokkal is segítik az integrálódásukat. A program közreműködő partnere a debreceni klinika koraszülöttosztálya, a más városokban működő társintézmények, valamint a történelmi egyházak is.

A Jótettekre vagyunk teremtve című projektnyitó rendezvényt prof. dr. Balla György, az alapítvány elnöke nyitotta meg a Hajdúdorogi Főegyházmegye Érseki Hivatalában. Köszöntőt mondott Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita, Palánki Ferenc római katolikus püspök atya, valamint Derencsényi István, a református egyházkerület főjegyzője és dr. Papp Csaba önkormányzati tanácsnok. A felszólalók a gyermeki lélek csodájára, az összefogás fontosságára és Krisztus jóságára is emlékeztették az egybegyűlteket. HBN–VA


Koraszülöttek Világnapja 2017Mi így ünneplünk 2017-ben.


Koraszülötteket segítő adomány

Új infúziós pumpát ajándékozott a Gyermekklinika Koraszülött Intenzív Osztályának egy debreceni vállalkozó. A készülék nagyon pontos adagolást biztosít, ezáltal jelentősen növeli a koraszülöttek túlélési esélyeit.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjába kedden átadott, csaknem ötszázezer forint értékű készülék rendkívül fontos eszköze a speciális gondozást igénylő kisbabák korszerű és hatékony ellátásának.

- A koraszülöttek és a csecsemők esetében kifejezetten lényeges, hogy a megfelelő mennyiségű folyadékot megfelelő sebességgel kapják. Ha ugyanis túl sokat kapnak, vagy túlságosan gyors az adagolás, az komoly problémát okozhat. Ezzel a pumpával viszont az infúzió sebességét és mennyiségét nagyon pontosan be lehet állítani – hangsúlyozza az eszköz jelentőségét Nagy Andrea, a Gyermekklinika Koraszülött Intenzív Osztályának vezetője.

A szakember kiemelte, hogy nagy szükség van az ilyen jellegű készülékekre, hiszen jelentősen növeli a koraszülöttek túlélési esélyeit. Segítségével akár az óránként mindössze fél milliliter infúzió adagolása is beállítható. A rendkívül pontos berendezés jelentősen megkönnyíti a Gyermekklinika orvosainak, dolgozóinak munkáját és segíti a koraszülött, illetve beteg kisgyerekek gyógyulását, mihamarabbi felépülését.

A készülék beszerzését az „Egyen, hogy másnak is legyen!” programot támogató debreceniek tették lehetővé, akik ételrendelésükkel csatlakoztak Nagy Róbert kezdeményezéséhez. A köz- és szociális étkeztetéssel foglalkozó debreceni egyéni vállalkozó az összegyűlt összegből a klinika orvosaival egyeztetve vásárolta meg az infúziós pumpát, így egy valóban szüksége és hasznos eszközzel támogatta az intézményt.