A koraszülöttek mentését szolgálja az új készülékNélkülözhetetlen, innovatív lélegeztetőgépet adtak át Debrecenben.

Az átadott, kompakt lélegeztetőgép olyan alapvető életmentő műszer, amely a kritikus állapotú koraszülöttek és csecsemők ellátásában nyújt segítséget a jövőben. A hat és félmillió forint értékű eszköz beszerzését egymillió forinttal a Schaeffler debreceni kirendeltsége támogatta, ötmillió forintot pedig az Országos Mentőszolgálat központi alapítványa biztosított.
A tapasztalatok szerint a koraszülött rohamkocsi kihasználása a régióban igencsak terhes: a tavalyi évben mintegy huszonötezer kilométert tett meg, és csaknem ötszáz újszülötten, kritikus állapotú csecsemőn, koraszülötten segítettek a szakemberek. A mentések számát ebben az esetben a helyszíni szülések, valamint az intézmények közötti úgynevezett őrzőszállítások jelentik.

A legmodernebb eszköz

„Az elmúlt időszakban a lélegeztető műszerek folyamatosan megújultak, így nagy öröm, hogy most a legkorszerűbb eszközcsaládból kikerült koraszülött transzport lélegeztetőgépet tudtuk beszerezni. Ez a mintegy hat kilogrammos műszer rendkívül mobilis, nem igényel sűrített oxigént a használata, hiszen képes azt a levegőből koncentrálni.”

– Ezen túl olyan speciális üzemmódokat is képes biztosítani, amely a kritikus állapotú, sokszor éretlen tüdejű újszülötteknek, koraszülötteknek akár rövid transzportidő alatt is óriási segítséget jelent – tájékoztatott Dr. Korcsmáros Ferenc az alapvető műszer hivatalos átadóján. Az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatója hangsúlyozta: mindennek a későbbi túlélési, és az életminőség szempontjából kiemelkedő jelentősége van. – A lélegeztetőgép előnye továbbá, hogy bár a koraszülött mentést segíti elsősorban, de amennyiben szükséges, akkor a felnőtt lélegeztetésre is alkalmazható – mondta.

Közösen könnyebb

Az eseményen Szabó Péter, az eszköz beszerzését segítő FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezető igazgató elmondta: bízik benne, hogy több cég támogatja a jövőben a koraszülöttmentést.

– Úgy gondolom, hogy nagyon fontos, hogy ezek a mentőautók a legmodernebb eszközökkel legyenek felszerelve. Minden évben a társadalmi felelősségvállalás keretén belül nyújtunk támogatást, az idei esztendőben közös egyeztetés alapján született meg ez a döntés. Húsz éve vagyunk jelen Debrecenben, és azt hiszem, a város, a régió egyik legnagyobb munkáltatójaként példát kell mutatnunk a segítségnyújtásban – mondta el Szabó Péter.

HAON
Fotó: Molnár Péter
BBI

Köszönetnyilvánításunk mellett szeretnénk beszámolni az eltelt időszakról.

Alapítványunk a kora- és újszülött babák mentésén kívül az osztályon folyó terápiás- és oktatási munkát is segíti. Ez által Önök segítettek hozzá egy nagy álmunk megvalósításához. Támogatásokból sikerült beszereznünk egy Giraffe inkubátort. Ebben az inkubátorban kicsiny súlyú, (1000 g alatti) koraszülött babák ellátását végezzük. Optimális környezetet teremt ezen koraszülöttek számára. Amennyiben beavatkozásra van szükség, az inkubátor teteje gombnyomásra felemelkedik, és könnyen hozzáférhetünk a picikékhez.Emellett sikerült beszereznünk: textíliákat, amelyekből inkubátor takarókat, bababarát puha fészkeket lehet készíteni az újszülöttek, kicsi babák köré, illetve olyan textíliát, mely puha melegséget biztosít a nyugodt fejlődést segítő pihenéshez.
Hálásan köszönjük a légzésfigyelőket, amelyeket szükség esetén otthonra is kölcsön tudjuk adni a rászorulóknak.A Koraszülött Világnapon, november 17-én lehetőséget szoktunk adni a munkánk illetve a mentőnk megismerésére. Visszatérő kis gondozottjaink felcseperedve, élvezettel kérdezgetik, hogy ők is voltak-e abban a pici inkubátorban. Meglepve hallgatják, hogy igen, Debrecenbe így jutottak el.Alapítványunk fő profilja a Koraszülött mentés, a környező kórházak újszülött osztályairól, szülőszobájáról szállítjuk klinikánkra az intenzív ellátást igénylő kora- és újszülötteket. Otthonszüléseknél, intézetek közötti szállításban, mentésben is részt vesz egységünk.

Alapítványunk, illetve a Gyermekklinika épületében található Koraszülött Osztályunk folyamatosan, a legkisebbek és családjaik érdekeit szem előtt tartva végzi munkáját.

Igyekszünk jók lenni, jót tenni.

Ezért mi is minden segítségért hálásak vagyunk, ami munkánkat segíti. KÖSZÖNJÜK!

Boldog Karácsonyi Ünnepet és Békés Új Esztendőt kíván a Koraszülött Mentés és a PIC osztály csapata.


Köszönjük, hogy a PIC-ikre gondoltak.

Megtisztelő, hogy ebben az évben is alapítványunkat szavazták meg az IT dolgozói erre az elismerésre.

Hálásan köszönjük.


Koraszülöttek világnapjához közeledve

( november 17-én a PICi hősöket ünnepeljük)


Alapítványunk ebben az évben is köszönti a korábban érkezett babákat és a családjaikat.

Ez úton szeretnénk meg köszönni a sok segítséget, Szja 1% felajánlását minden kedves támogatónknak. Eddig a babáink kényelmét segítő eszközöket, kistakarókat, speciális inkubátor matracokat szereztünk be az Önök segítségével.
Köszönet érte.


Babafészket is építenek a DEAC adományábólA debreceni családi és futónap adománya megérkezett a kicsikhez.

Amint arról már beszámoltunk, 300 ezer forint gyűlt össze a május 1-jén első alkalommal rendezett DEAC Családi és Futónapon. A teljes összeget május 15-én adták át a DEAC vezetői a Koraszülött és Gyermek Intenzív Ellátásáért a DOTE Gyermekklinikán Alapítványnak.

A klub nevében Lóczi Lászlóné Kovács Marianna ügyvezető és Lenténé Puskás Andrea elnök, valamint a marketingmenedzser, Török Gergő adták az adományt az alapítvány kuratóriumi elnökének, Dr. Nagy Andrea klinikai főorvosnak a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján. A Koraszülött Intenzív Osztály vezetője elmondta, már azt is tudják, mely területen lesz a legnagyobb segítségükre a DEAC és a futók által összegyűjtött pénz.

– Rengeteg textília kell a babák alá. Leteríteni az inkubátorokat, ha nagyon erős a fény, illetve a komfortosságot is szolgálják, hogy puha legyen matrac, amin fekszenek. Aztán ugye, van itt egy kis amolyan fészek körülöttük, ahhoz is szükségünk van rá, illetve már a nagyobb babákat, amikor visszük valahová, akkor puha, meleg takarók is kellenek. Így textíliákat fogunk beszerezni a most kapott összegből a babák ellátásához – mondta Dr. Nagy Andrea.