Nagy hősök az aprócska hősökért

Debrecen – Több százan voltak kíváncsiak a programokra a koraszülöttek világnapján.

Magyarországon nagyjából minden 10. csecsemő a vártnál korábban jön világra. Az ilyen babáknak általában hetekig, néha hónapokig is a kórházak intenzív osztályain kell maradniuk. A koraszülöttek világnapján az ilyen sorsú gyerekek helyzetére igyekeztek felhívni a figyelmet.

Az Újszülöttjeinkért, Koraszülöttjeinkért Alapítvány szombaton a debreceni Faraktár utcai Vasutas Művelődési Központba várta a téma iránt érdeklődőket és az érintett gyerekeket, szülőket. A felhívás jól sikerült, több százan voltak kíváncsiak a programokra. Előbb a színházteremben egészséges és fogyatékos gyerekek egy, az elfogadásról szóló mesejátékot mutattak be, majd a művelődési ház előterében kézműves-foglalkozásokat, az udvaron pedig a kicsiket és a nagyokat egyaránt érdeklő bemutatókat tartottak. Közben egy másik teremben a koraszülött gyerekekkel foglalkozó szakemberek vitatták meg a problémákat.A tudomány manapság a terhesség 37. hete előtt született gyerekeket nevezi koraszülötteknek. A legkisebb újszülött Magyarországon a várandósság 24. hetében jött élve a világra – ismertette az alapítvány mentorkoordinációs csoportjának vezetője lapunkkal.

Mentorhálózat segít

Szentesiné Miklós Andrea elmondta: nagyon nem mindegy, hogy a gyermek a terhesség hányadik hetében és mekkora súllyal születik. Miközben számos koraszülött gyermek szerencsére ép és egészséges, sajnos sokan közülük különböző fejlődési rendellenességekkel, betegségekkel, illetve azok szövődményeivel küzdenek. A leggyakoribb problémák körükben az érzék- és a mozgásszervi sérülések, az autizmus, illetve a részképességzavarok.

Az Újszülöttjeinkért, Koraszülöttjeinkért Alapítvány ezért a koraszülött gyerekeket nevelő családok segítésére mentorhálózatot alakított ki Hajdú-Biharban, Szabolcs-Szatmár-Beregben és Jász-Nagykun-Szolnok megyében – magyarázta Szentesiné Miklós Andrea.

Szórakoztak, vitatkoztak

A koraszülöttnapon először a Pötyi és Pille című zenés mesejátékot látta a népes közönség, amelyet az Immánuel Otthon fogyatékos gyermek lakói egészséges gyerekek, egészséges felnőttek segítségével vittek színpadra. A darab az elfogadásról, az igaz barátságról és a feltétel nélküli szeretetről szólt.Ezután a kisebbek egy része a művelődési házban kézműves-foglalkozáson vett részt, másik részük pedig az intézmény udvara felé vette az irányt, ahol egyebek mellett kipróbálhatták, milyen egy tűzoltóautó volánjánál ülni, belülről is megnézhették a koraszülött-mentőautót, honvédségi fegyvereket vehettek a kezükbe, és a Csodakutya Alapítvány bemutatóját is láthatták.

A koraszülött gyermekek aprócska hősök, hiszen megküzdöttek az életükért. Ezért hívtuk ide a nagy hősöket, akik azért küzdenek, hogy az élet nyugalmasan, békében teljen – jelentette ki Szentesiné Miklós Andrea.

Közben a koraszülöttséggel, fogyatékkal élőkkel foglalkozó szakemberek, például orvosok, terapeuták, civil szervezetek kerekasztal-beszélgetést tartottak a témáról az egyik teremben.


Osztályunk 2018. november 17. koraszülöttek világnapja alkalmából így köszöntötte a PICinyeinket és a szüleiket, hozzátartozóikat.Mert Ady Endre szavaival: Őrzők, vigyázzatok a strázsán, Az Élet él és élni akar... és osztályunk minden dolgozója pedig gyógyít, ápol, segít, támogat, biztat, meghallgat.
Otthonosabb környezetben a PICik édes anyukája a kismamaszállónkon.Mint minden koraszülött központ így klinikánkon is a legkorszerűbb berendezésekkel és a legprofibb orvosok, a odaadó, szakmájukban maximálisan felkészült nővérek nagy odafigyeléssel teszik dolgukat a koraszülöttek mielőbbi gyógyításáért, gyarapodásáért. De akár hetekre, hónapokra is szükség lehet, hogy a korababát haza lehessen vinni.

Szüleinek, az édesanyáknak a helyzetén igyekszik ezért egy picit enyhíteni a NaturAqua és a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) a kórházi szobák még otthonosabbá tételével.A szállón az édesanyák kipihenhetik magukat, regenerálódhatnak a szülést követően, a kicsiny babájukhoz közeli szobákban.Mindezt térítésmentesen vehetik igénybe.


Az újszülötteket segíti adományával az ebédhordó debreceni vállalkozóDebrecen - Új infúziós pumpát ajándékozott a Gyermekgyógyászati Klinika Koraszülött Intenzív Osztályának az étkeztetéssel foglalkozó vállalkozó.

Az adomány Nagy Róberttől származik, akik sokan Kajás Robiként ismernek Debrecenben. A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában átadott készülék fontos eszköze a speciális gondozást igénylő kisbabák korszerű és hatékony ellátásának.

Az 540 ezer forint értékű készülék a Gyermekgyógyászati Klinika Koraszülött Intenzív osztályára kerül. Az osztályon már van ilyen infúziós pumpa. Ezzel be lehet állítani az infúzió adagolását, így jelentősen növelhetőek a koraszülöttek túlélési esélyei.

- A koraszülöttek gyakran nem tudnak még enni, tehát muszáj a folyadékot, a táplálékot és az antibiotikumot vénásan bevinni. Ezt a célt szolgálják a infúziós pumpák. Ezek nem olcsók és sokszor egy koraszülött 5-6 ilyen pumpát igényel - méltatta az adomány jelentőségét Dr. Veres Gábor, a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója.


Ismét gigalecsót főztek EsztáronVII. Lecsófesztivál - Esztár - 2018. 08. 25.

Megköszönjük az Esztáriaknak, hogy ismét alapítványunkra gondoltak...

Idén már nem csak a lecsós üst mellett állítottunk becsületkasszát, de a Lecsó Lift használata során is adódott lehetőség egy kis adakozásra, ezért büszkén jelenthetjük, hogy az így összegyűlt 600 ezer forintot a mai nap sikerült átadnunk a Debreceni Klinika Intenzív és Koraszülött Gyermekosztály részére.

Mindenkinek köszönjük, aki bármennyi összeggel is hozzájárul ezen sikerhez és bízunk benne, hogy jövőre még többen csatlakoznak majd ezen akciónkhoz, akár csak egy sör árával is.

www.facebook.com/esztarilecsofesztival